Rebecca

Hej Rebecca, berätta lite om dig själv och vad du gör utanför jobbet!
En glad dam på snart 30 jordsnurr. Jag skulle nog vilja påstå att jag, av de flesta, uppfattas som en vaken, hållfast kvinna med fötterna på jorden. En fotbollsspelare som uppskattar sport och fritid likväl som en lång vandring i främmande miljöer eller en spelkväll hemma med god mat och gott sällskap!

Vad fick dig att välja byggbranschen?
Variationen har alltid lockat mig och utbildningsmöjligheterna är något jag verkligen uppskattar: det finns inget stopp på hur stor kunskapsbanken kan växa sig. Just byggbranschen kan ibland kännas oändlig då det finns väldigt många vägar att gå samt många kunskaper att utveckla och bredda. Du kan i stort sett skräddarsy din arbetsbana utefter intresse och vad du tycker verkar roligt. Varje inriktning (t.ex. installation, anläggning, arbetsmiljö etc.) har flera olika genrer!

Hur länge har du jobbat på Arcona och hur hamnade du här?
Jag började min anställning på Arcona april 2022, nästan i direkt anslutning med min examen. I mina yngre dagar arbetade jag extra parallellt med skola på en brädgård speciellt inriktad mot företagskunder. På den tiden hade jag en kollega som hette Fredrik och jag minns väl hur roligt jag tyckte att det var. Han är lite äldre än jag och påbörjade därmed sin utbildning i byggbranschen lite tidigare än vad jag gjorde. När jag väl hade tagit min examen sträckte jag ut en hand till Arcona, där Fredrik numera arbetade, och hörde mig för kring anställning. Och här står jag nu, tillbaka med Fredrik (och resten av företagets fantastiska medarbetare) som kollega.

Berätta om din roll och hur en arbetsdag kan se ut
Jag har rollen som produktionsledare vilket i stora drag innebär att jag leder och styr produktionen tillsammans med mina kollegor och entreprenörer. Det innefattar allt från ekonomihantering i mina entreprenader, fråga/svar till beställare och hantering av ritningar och beskrivningar till att samordna arbetsgång och framfart av projektet och kontrollera att saker och ting blir utfört enligt handling.

Hur en arbetsdag ser ut är den svåraste frågan på planeten… Men dagen börjar allt som oftast vid datorn, där jag försöker planera arbetsdagen: prioritera vad som är viktigast, vad som behöver göras, behöver jag synka mina arbetsmoment med mina kollegor i projektet? Dagen följer oftast därefter med något slags morgonmöte, antingen internt men också ibland (antingen varje dag eller bestämda dagar) med underentreprenörer och deras lagbasar/projektledare. Ett byggmöte med mina entreprenörer brukar hållas cirka varannan vecka. Det är viktigt att vara närvarande och tillgänglig för hela projektet, likväl för beställare och entreprenörer som kollegor. Därför är ronderingar på bygget av yttersta vikt, för att alltid kunna vara behjälplig och svara på frågor och lösa problem som uppstår tillsammans!

Vilken är din största utmaning arbetet?
Den största utmaningen för mig, och jag tror gäller även för många andra, är att det alltid finns nya saker att lära sig. Byggbranschen är under konstant utveckling och det kan ibland kännas som att jag aldrig kommer hinna i kapp: jag kommer aldrig riktigt bli helt fullärd. Men det är också halva charmen med det hela, och det är faktiskt ganska häftigt: det finns alltid något nytt att lära sig. För faktum är att nästan alla projekt är unika, och alla beställare är olika.

Hur har du utvecklats under din tid på Arcona?
Enormt mycket! Trots skola och utbildning var jag riktigt grön min första dag på jobbet. Däremot, så länge jag är intresserad och villig att lära mig och lyssna in så kommer varje steg jag tar vara en utvecklingskurva i rätt riktning.

Vad tycker du är det bästa med att arbeta på Arcona?
Utvecklingsmöjligheterna och variationen på projekt och kollegor. Det är också det som öppnat upp mina ögon för byggbranschen i helhet. Arcona erbjuder mig utbildningsmöjlighet inom de områden jag önskar att vässa min kompetens, och jag som är relativt ny i branschen har, under min tid på Arcona hittills, blivit placerad i projekt som passar min kunskapsnivå och har därmed givits möjligheten att utvecklas på bästa möjliga sätt.

här får jag vara med från den absoluta starten hela vägen in i mål då de nya eleverna flyttar in i sin nya, fina skola

Kan du berätta om ett projekt du tycker varit extra speciellt?
Min största utmaning hittills är faktiskt det projektet jag befinner mig på just nu: rivning av befintlig byggnad samt uppbyggnad av ny skola och idrottshall i Botkyrka kommun. Här får jag vara med från den absoluta starten hela vägen in i mål då de nya eleverna flyttar in i sin nya, fina skola. Ett projekt med många moment där mycket kommer att behöva ske samtidigt samt arbeten jag inte är så väldigt bekant med. Alltså, ett mycket bra läge för mig att suga åt mig så mycket information och kunskap jag bara kan med hjälp av mina kollegor för att bli så bra som bara möjligt på det jag gör!

Rollen som produktionsledare

Som Produktionsledare på Arcona är du en del av produktionsteamet som leds av produktionschefen. Du kommer att delta i projektets alla skeden, många gånger redan från projektering, upphandling och över till byggproduktion och därefter till överlämnande och slutreglering. Du ansvarar för ett antal tilldelade entreprenader där du styr dem mot tid, ekonomi, kvalitet och arbetsmiljö. Du kommer att vara den naturliga länken mellan din entreprenör och Arconas platsledning och även dokumentera era överenskommelser i linje med gällande kontrakt. Du rapporterar direkt till Produktionschefen och Projektingenjören. Som en del av Arcona, lägger du stor vikt vid en säker arbetsplats där du alltid föregår med gott exempel.

Bakgrund och egenskaper

Vi söker dig som har några års erfarenhet som produktionsledare eller dig med tekniska kunskaper från en byggutbildning eller med motsvarande arbetslivserfarenhet.

Du är tydlig i ditt ledarskap och har en god förmåga att kommunicera både i tal och också skrift. Du har lätt för att söka kontakt och är lyhörd för din omgivning. Du är ordningsam och trivs i en strukturerad miljö, där du arbetar självständigt med det tilldelade ansvaret. Du anser att det är viktigt med god planering och avstämning vad gäller både tid, ekonomi, kvalitet och arbetsmiljö. För att kunna lösa uppgifter på bästa sätt förstår du vikten av att kunna prioritera och organisera för att sedan genomföra det. Du är kostnadsmedveten och ser till den bästa affären för Arcona och kunden i varje situation.