Ella – Projektchef

Här är driv och personlighet viktigare än meriter

Hur gör man karriär i en mansdominerad bransch med fyra barn i småskoleåldern? Fråga Ella, projektchef på Arcona, som just nu projektleder bygget av Skanskvarnsskolan i Årsta.

– Arcona är ett företag som består av människor med många olika personligheter. Det vi har gemensamt är drivet och engagemanget. Här finns en öppen och tillåtande atmosfär, där vi hela tiden hjälper och stöttar varandra. Det bygger hela vår framgång, säger Ella.

Affärsmässigheten och viljan att skapa resultat är en annan viktig faktor som Ella gärna lyfter fram.

– Vi delar alla en förståelse för ekonomin i projekten. Inte bara våra egna projekt, utan även i det stora hela, vi bygger ju något tillsammans, säger Ella.

Byggdrömmen väcktes tidigt i livet, men karriären tog till en början andra vägar. Efter en examen som personalvetare och sju år som projektledare på en eventbyrå kände Ella att tiden var mogen när en kompis tipsade om ett jobb på ett byggföretag som hette Arcona.

– Klarar jag av att leda ett stort evenemang, så kan jag väl lära mig att leda ett bygge, tänkte jag. Skillnaden är bara att bygget kan stå kvar i hundra år, vilket känns roligare och mer meningsfullt, säger Ella.

Att jobba på ett större företag med resurser och interna stödfunktioner var ändå viktigt för att våga ta steget. Vad Ella framförallt fastnade för på Arcona var ledningens starka intresse och engagemang i personalen.

– Det finns ett stort fokus på hälsa, välmående och personlig utveckling. Du får bra möjligheter att klättra inom organisationen, inte bara uppåt utan också åt sidan, och fylla varje roll med olika saker beroende på vad du är intresserad av, säger Ella.

Framtidsplanen är att fortsätta växa med projekten och vara en del av det stora gemensamma bygget.

– Vi har massor av roliga projekt, både i Stockholms innerstad och utanför tullarna. Det är en bra bredd som gör oss till specialister på allt från skolor, sjukhus, idrottshallar och butiker, nybyggen som renoveringar. Ett mer lärorikt ställe kan du inte jobba på, säger Ella.

Att arbeta som projektchef

Som Projektchef på Arcona är du projektansvarig vilket innebär att du styr så att projektet genomförs med god lönsamhet, i tid och utan fel vid överlämnande. Du representerar Arcona och har tät kundkontakt redan från anbudsfasen och vidare genom hela affären. Tillsammans med kunden och övriga i projektteamet sätter du upp mål för projektet och fördelar ansvarsområden. Du bygger upp och leder ditt projektteam mot de gemensamma målen. Du har ett nära samarbete med projektingenjör, projekteringsledare och produktionschef, vilka rapporterar direkt till dig. Du är lyhörd för såväl kundens som teamets behov och agerar därefter. Du är driven och agerar proaktivt vid eventuella avvikelser från planen. Du är ett föredöme och följer vårt arbetssätt och standarder och coachar hela ditt team att göra likaså. Du rapporterar direkt till kund, projektets styrgrupp och Affärschefen. Som en del av Arcona, lägger du stor vikt vid en säker arbetsplats där du alltid föregår med gott exempel.

Bakgrund och egenskaper

Du är projektledare idag eller så har du flera års erfarenhet som produktionschef, projekteringsledare, eller som projektingenjör, kombinerat med en byggteknisk utbildning från högskola. Du har tidigare deltagit i helhetsplaneringen av projekt och haft ett ekonomiskt ansvar med gott resultat. Kvalitets- och Miljöansvar, dokumenterade kunskaper i entreprenadjuridik, PBL och tidigare arbete med VDC är meriterande.

Du är en naturlig ledare och god förebild med förmåga att kommunicera väl i både tal och också skrift. Du trivs med att skapa och upprätthålla goda relationer och motiverar andra till utveckling. Du är ödmjuk inför teamets olika personliga egenskaper och lyfter fram det bästa hos alla så vi gemensamt når önskat resultat. Du anser att det är viktigt med god planering och regelbunden avstämning vad gäller både tid, ekonomi, kvalitet och arbetsmiljö. Du är drivande och lyhörd för förändring. Du har ett helhetsperspektiv och lägger fokus på att ständigt ligga steget före. Du trivs med att arbeta självständigt och målmedvetet. Du är affärsmässig och ser till den bästa affären för Arcona och kunden i varje situation.