En förebild för hållbara lösningar

Arcona har byggt om Naturskyddsföreningens rikskansli i kvarteret Förmannen 16 på Åsögatan i Stockholm.

Under pandemin har Naturskyddsföreningen passat på att renovera rikskansliets slitna kontor i en lokal från 1800-talet, med fokus på återbruk och miljökloka val. I renoveringen tillämpades cirkulära designmetoder och nytänkande, med syfte att minimera byggnadens koldioxidavtryck och spara på miljön. En viktig åtgärd har varit att så långt som möjligt återanvända och återbruka. Möbler och inredning har återbrukats till 100 procent. Samtidigt har arbetsplatsen övergått till ett flexibelt, verksamhetsbaserat och zonindelat kontor. Sveriges största miljöorganisation har med hjälp av Kaminsky Arkitektur tagit ett helhetsgrepp om lokalerna.

Som stöd för att hålla en hög nivå på hållbarhetsarbetet har Naturskyddsföreningen utgått ifrån sin miljöpolicy, och framför allt principer och prioriteringar i återbruks- och inköpspolicyn. Redan på ritningsstadiet har arkitekterna jobbat med att se vad som kan behållas, uppgraderas eller repareras. Mycket har återbrukats. Då inköp behövt göras har miljömärkta produkter prioriterats och Byggvarubedömningens grönklassning har använts för detta.

– För att kunna använda sig av återbrukat material i renoveringen i så hög grad som vi har gjort krävs att man är beredd att släppa kravet om garanti. Istället har vi varit noggranna med att se till att välja material och inredning av hög kvalitet, som håller länge. Resultatet är fantastiskt. Det kanske viktigaste tipset vi har är att våga återbruka och samarbeta med miljöintresserade arkitekter och entreprenörer som vill jobba för en så låg miljöpåverkan som möjligt, säger Helena Fredriksson, projektledare på Naturskyddsföreningen.

Ett syfte med renoveringen var att skapa en mer flexibel arbetsmiljö för cirka 150 anställda och lyfta fram befintliga kvalitéer i byggnaden. För att rymmas går man från egna arbetsplatser till en verksamhetsbaserat zonindelat kontor. Naturskyddsföreningen har nyligen återgått till att arbeta deltid på kontoret, men fortfarande tillämpas också distansarbete för de medarbetare som önskar.

Läs hela pressmeddelandet hos Naturskyddsföreningen.

Fakta

  • Adress Åsögatan 119, Stockholm
  • Projekttid 2021
  • Yta ca 1.500 kvm
  • Byggherre Naturskyddsföreningen
  • Projekt Vi har byggt om och moderniserat Naturskyddsföreningens rikskansli med stort fokus på hållbarhet och återbruk av såväl material som installationer.
    Arkitekt: Kaminsky arkitektur
    Installationer: Exengo Installationskonsult AB
  • Arconas roll Totalentreprenad i samverkan

Exempel på hur återbruk tillämpats i renoveringen

  • Väggelement, innerdörrar, takplattor och sanitetsporslin har återbrukats från den tidigare lokalen eller från andra renoveringar via inblandade företag i projektet.
  • Där nya väggar möter gamla täcks skarvar med återanvändbara väggmaterial av kork, vilket minskar användningen av gipsskivor.
  • Badrummen är klädda med Fibo, en vattentät produkt gjord av trä.
  • Nya mattor är vävda av garn baserad på återanvända fiskenät och annat spillmaterial.
  • Skrivbord, stolar, skärmar, tangentbord och lampor har införskaffats begagnat.
  • Ståbord i trä med stolar är införskaffade genom en donation från Grant Thornton.
  • Designmöbler som soffor, bord, stolar är införskaffade från Offeccts nedlagda showroom.
  • Sadelgjordstolar i ek av John Kandell, donerade av Härlanda kyrka i Göteborg.
  • Återbrukade gardiner och draperier.
  • Stoppade möbler från den tidigare lokalen av märket Kinnarps har klätts om.
  • I det som trots allt är nyinköpt har trä framför plast och metall prioriterats i så hög utsträckning som möjligt. Exempelvis gällande locken till golvbrunnar i duscharna och de platsbyggda sofforna, bänkar och bokhyllor är endast i trä, och textilen är spillmaterial från möbeltillverkning.

Vill du veta mer om projektet?

Catrin Hansson