Ricard – projektchef

Ricard Heindow började på Arcona 2018 som projektchef – nu driver han projektet Svea Artilleri, en kontorsfastighet som byggs om, till och ut.

Hur hamnade du på Arcona?

Jag blev kontaktad av en tidigare kollega som undrade om jag var intresserad av en tjänst som projektchef i hans affärsenhet. Redan efter första mötet visste jag att jag ville börja på Arcona!

Vad tycker du är det bästa med att arbeta på Arcona?

Att det är en så lagom storlek på företag. Det finns färdiga rutiner och bra hjälpmedel samt stödfunktioner som alltid finns till hands när jag behöver hjälp. Men samtidigt finns det utrymme att påverka sin egen arbetssituation.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag har ett så omväxlande arbete där jag är involverad i projektets alla olika delar såsom projektering, ekonomistyrning, produktion, inköp, KMA samtidigt som jag har kontakt med beställare, hyresgäster och myndigheter. Men det bästa av allt är att jag har fantastiska kollegor som jag trivs oerhört bra att arbeta tillsammans med!

Kan du berätta om ditt nuvarande projekt?

Jag är nu ansvarig för projektet Svea Artilleri som är en kontorsfastighet längs Lidingövägen i närheten av Stockholms Stadion. Projektet omfattar ombyggnad, tillbyggnad och utbyggnad av 13.500 kvm kontor. Jag började mitt arbete med projektet i början av 2019 med projektering av systemhandlingar. Nu är vi mitt i produktionen och projektet beräknas vara klart sommaren 2022.

Hur ser en ”vanlig” dag på jobbet ut och vilken är den stora utmaningen i ditt arbete?

Det jag verkligen tycker om med mitt jobb är att det inte finns någon ”vanlig” dag. Alla dagar är olika! En typisk dag spenderar jag ute på ett projektkontor där jag tillsammans med mina kollegor hanterar dagens alla uppgifter för att driva projektet framåt på bästa sätt. Den största utmaningen i arbetet är att få grepp om helheten och tidigt se vilka prioriteringar jag behöver göra.

Har du utvecklats under din tid på Arcona?

Under mina dryga två år på Arcona har jag framförallt utvecklats i min roll som ledare. Jag har också lärt mig mycket om arbete i tidiga skeden i nära samarbete med vår kund.

Känner du att Arcona ser din potential och hur ser du din framtid på företaget?

JA. Jag känner att Arcona redan under min första tid såg min potential och gav mig ansvar därefter. De närmaste åren fortsätter jag att utvecklas i min roll som projektchef i en variation av intressanta projekt.

Ricard Heindow projektchef

Att arbeta som projektchef

Som Projektchef på Arcona är du projektansvarig vilket innebär att du styr så att projektet genomförs med god lönsamhet, i tid och utan fel vid överlämnande. Du representerar Arcona och har tät kundkontakt redan från anbudsfasen och vidare genom hela affären. Tillsammans med kunden och övriga i projektteamet sätter du upp mål för projektet och fördelar ansvarsområden. Du bygger upp och leder ditt projektteam mot de gemensamma målen. Du har ett nära samarbete med projektingenjör, projekteringsledare och produktionschef, vilka rapporterar direkt till dig. Du är lyhörd för såväl kundens som teamets behov och agerar därefter. Du är driven och agerar proaktivt vid eventuella avvikelser från planen. Du är ett föredöme och följer vårt arbetssätt och standarder och coachar hela ditt team att göra likaså. Du rapporterar direkt till kund, projektets styrgrupp och Affärschefen. Som en del av Arcona, lägger du stor vikt vid en säker arbetsplats där du alltid föregår med gott exempel.

Bakgrund och egenskaper

Du är projektledare idag eller så har du flera års erfarenhet som produktionschef, projekteringsledare, eller som projektingenjör, kombinerat med en byggteknisk utbildning från högskola. Du har tidigare deltagit i helhetsplaneringen av projekt och haft ett ekonomiskt ansvar med gott resultat. Kvalitets- och Miljöansvar, dokumenterade kunskaper i entreprenadjuridik, PBL och tidigare arbete med VDC är meriterande.

Du är en naturlig ledare och god förebild med förmåga att kommunicera väl i både tal och också skrift. Du trivs med att skapa och upprätthålla goda relationer och motiverar andra till utveckling. Du är ödmjuk inför teamets olika personliga egenskaper och lyfter fram det bästa hos alla så vi gemensamt når önskat resultat. Du anser att det är viktigt med god planering och regelbunden avstämning vad gäller både tid, ekonomi, kvalitet och arbetsmiljö. Du är drivande och lyhörd för förändring. Du har ett helhetsperspektiv och lägger fokus på att ständigt ligga steget före. Du trivs med att arbeta självständigt och målmedvetet. Du är affärsmässig och ser till den bästa affären för Arcona och kunden i varje situation.