Christoffer – Projektingenjör

Projektingenjören på Arcona är projektchefens högra hand genom hela projektet. Arbetsuppgifterna är ofta projektanpassade där ansvar ligger på planering, ekonomi, kvalitet och inköp. Christoffer Eskilsson som nu arbetar som projektingenjör började på Arcona 2013 efter avslutade studier till högskoleingenjör på KTH, Byggteknik och Design.

Det bästa med att jobba på Arcona tycker jag är att företagets storlek ger en möjlighet att påverka verksamhetens utveckling samtidigt som det är tillräckligt stort för att vara en trygg bas.

Hur hamnade du på Arcona och hur har du utvecklats under din tid här?

Jag kände ett par personer som arbetade på Arcona och kände att företagets profil tilltalade mig. Sedan jag började sommaren 2013 har jag utvecklats mycket i och med att jag hunnit med ett antal projekt i varierande storlek och dessutom i lite blandade roller.

Vad tycker du är det bästa med att arbeta på Arcona?

Det bästa med att jobba på Arcona tycker jag är att företagets storlek ger en möjlighet att påverka verksamhetens utveckling samtidigt som det är tillräckligt stort för att vara en trygg bas.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt arbete är omväxlingen under projektens olika skeden samt att du rent visuellt ser vad arbetet resulterar i – Det vi faktiskt bygger. Det är även väldigt roligt att hantera så många olika typer av personer som finns med i byggprocessen.

Vilken är den stora utmaningen i ditt arbete?

Den stora utmaningen i mitt arbete skulle jag säga är svårigheten i att ständigt vara uppdaterad i allt som händer och leverera utifrån det. Branschen, och även jag, vill jobba mot att bli mer industriell och minimera överraskningar och i det finns en enorm potential, men oavsett ambitionsnivå där så kommer det alltid dyka upp en hel del överraskningar i processen, och det är faktiskt lite av charmen med bygg.

Kan du berätta om ditt arbete med nuvarande projekt?

I mitt nuvarande projekt, Tapetfabriken i Sickla, arbetar jag som projektingenjör. Det handlar mycket om uppföljning av ekonomin i projektet. Att räkna på förändringar, reglera och följa upp entreprenader, presentera prognoser både internt och externt osv. Jag sitter även som kvalitets- och miljöansvarig i projektet. Där handlar det om att följa upp kvalitets- och miljöarbetet i projektet. Att ta in och bedöma entreprenörernas kvalitetsdokument, samla in underlag till kommunen, beställaren med flera.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig?

Mina dagar varierar ganska mycket, men jag är alltid på plats i projektet. Många av mina arbetsuppgifter går att disponera relativt fritt och jag strävar alltid efter att följa med och ha koll på det som händer ute på bygget. Det är en förutsättning för att jag ska kunna göra ett bra jobb.

Har du gått några kurser under din tid på Arcona?

Under tiden på Arcona har jag gått ett flertal kurser i entreprenadjuridik. Bas-P/Bas-U. Heta Arbeten. Ledarskap. Grundkurs i internrevision. Liftutbildning. PBL.

Hur ser din framtid ut på Arcona?

Just nu sitter jag i slutskedet av mitt nuvarande projekt och det är där jag lägger mitt fokus. Jag trivs ute i projekt, så det är någonstans där jag vill vara. Min tanke är att bredda mig lite genom att i ett kommande projekt både gå in som projekteringsledare och projektingenjör.

Att arbeta som Projektingenjör

Att vara Projektingenjör är vår mest komplexa befattning på Arcona och därför projektanpassas ansvarsuppgifterna beroende på projektstorlek och antalet av ansvarsprojekt. Som projektingenjör på Arcona samordnar du projektets ekonomistyrning och i vissa fall inköp. Du är stationerad på det aktuella större projektet, eller på flera mindre projekt samtidigt, där du säkerställer att vi arbetar efter Arconas standarder gällande ekonom, inköp och kvalitet. Du sammanställer månatliga slutkostnadsprognoser både för kund och internt där du bilägger underlag till vår ekonomiavdelning för kundfakturan. Du är samtidigt ett stöd i vårt ekonomistyrningsprogram MAP och coachar gärna dina kollegor i vårt arbetssätt. Dina arbetsuppgifter är administrativa och kräver noggrannhet och intresse för siffror. Du kommer att vara aktiv i både upphandling och slutreglering av konsulter, entreprenörer och leverantörer. I vissa projekt kommer du även att vara Kvalitets- och Miljöansvarig. Du är delaktig i projektets alla skeden; anbudsarbete/kalkylskede, projektering, upphandling, byggproduktion, överlämnande, och slutreglering. Du rapporterar direkt till Projektchefen som du har ett mycket nära samarbete med genom hela projektet. Som en del av Arcona, lägger du stor vikt vid en säker arbetsplats där du alltid föregår med gott exempel.

Bakgrund och egenskaper

Vi söker dig som har några års erfarenhet som entreprenad-/projektingenjör, projekteringsledare, inköpare eller dig som arbetat i en ledarroll inom produktion, samt har en byggteknisk eller ekonomisk utbildning från högskola. Tidigare Kvalitets- och miljöansvar och/eller inköpsarbete är meriterande, likaså VDC- erfarenhet samt dokumenterade kunskaper i entreprenadjuridik och PBL.

Du har en god förmåga att kommunicera både i tal och också skrift och trivs med att coacha och stötta din omgivning så att ni tillsammans i projektet når bästa resultat. Du är lyhörd för kundens önskemål tillika vårt ständiga förändringsarbete på Arcona. Du är analytiskt lagd, drivande och trivs med att arbeta självständigt. Du tycker om att planera och är kostnadsmedveten samtidigt som du triggas av att förhandla fram den bästa affären för Arcona och kunden i varje situation.