Vi behöver lyfta fram kvinnorna som arbetar i byggföretagen

Vad kan branschen tillsammans göra för att locka fler kvinnor till byggföretagen? Och hur kan vi få fler kvinnor att söka sig till produktionsdelen? En viktig del för att skapa förändring är att synliggöra de kvinnor som idag arbetar ute på projekt. En av byggföretagens unga kvinnor är Olivia Selén, projektingenjör på Arcona. Vi fick en pratstund med Olivia där hon delar med sig av sina tankar om hur vi ska få fler kvinnor att söka sig till byggföretagen.

Hej Olivia, du är av tidningen Byggindustrin rankad som en av talangerna som kommer att forma framtidens byggbransch. Hur känns det?

Jättekul att bli uppmärksammad! Bra initiativ av Byggindustrin att lyfta fram unga.

Olivia Selén, produktionsledare

Olivia Selén – foto: barabild.se

Du arbetar på Arcona som projektingenjör sedan lite mer än 4 år tillbaka, kan du berätta hur du hamnade i byggbranschen?

Det är lite av en slump att jag hamnade i branschen. Jag arbetade på ekonomiavdelningen på ett annat byggföretag och idag arbetar jag som projektingenjör, det säger ganska mycket om utvecklingsmöjligheterna i branschen. På Arcona har jag haft olika roller, bland annat har jag arbetat som produktionsledare.

Jag har alltid tyckt om arkitektur och har ett intresse för Stockholms historia, vilket gör det extra roligt att få vara med och renovera hus från sena 1800-talet.

Det är få tjejer som väljer att söka sig till byggföretagen efter skolan, varför är det så tror du?

Det kan bero på många saker, men jag tror det är många som inte vet hur det är att arbeta i branschen, vad det faktiskt innebär. Jag uppfattar att det är många som har en viss bild av hur byggbranschen är, men som faktiskt inte stämmer. Dock har branschen fortfarande problem med kulturen.

Vilka är de allra viktigaste åtgärderna för att få fler tjejer till byggföretagen?

Jag tror det är viktigt att lyfta fram möjligheterna och det positiva med branschen.
Att vara mer öppna och bjuda in till våra arbetsplatser. Byggföretagen skulle kunna bli mer proaktiva i att arbeta med den här typen av frågor.

Vilka är fördelarna med att arbeta på byggföretag?

Fördelarna är att det är ett utmanande jobb, jag lär mig hela tiden och det finns utvecklingsmöjligheter. Det är väldigt givande att hela tiden få vara kreativ, vara med och utveckla platser där människor bor, arbetar och umgås.
Projekten varierar i storlek och typ vilket är lärorikt.

Arcona anlitas ofta som totalentreprenör och har helhetsansvaret, vilket innebär att vi samordnar hela byggprocessen. Genom mitt arbete träffar jag nya människor med olika typer av specialkompetenser, vilket gör det väldigt roligt.

Kan du beskriva hur en arbetsdag kan se ut?

Alla dagar är olika men jag uppskattar variationen. Nu projekterar vi ett hotell och har startat med rivningen. Just nu så är det fokus på upphandling och en hel del med projektering och arbete med miljöcertifieringen. Det väldigt stor frihet under ansvar. 

Varför är det så roligt att arbeta ute i produktion?

Det är givande eftersom man får följa processen och vara med när det händer ute i produktion, från ett tidigt skede till ett färdigt projekt. Man får en större förståelse hur olika moment går till. 

Vilket är det roligaste projektet du arbetat med?

Astoria på Nybrogatan i Stockholm! Projektet sträckte sig över nästan 4 år och det var många olika moment: nybyggnad, ombyggnad och påbyggnad. Bostäder, restaurang och kontor med olika hyresgäster. Vi var ett starkt team på plats och lyckades få ihop hela projektet tillsammans. 

Hur ser ditt drömprojekt ut?

Svår fråga, men det är alltid kul med innerstadsprojekt som är utmanande. Gärna med någon miljöcertifiering.

Hur ser du på din egen framtid i branschen?

Nu trivs jag väldigt bra i rollen som projektingenjör, så jag hoppas kunna fortsätta utvecklas i rollen. 

Vad vill du säga till tjejer som funderar på att söka sig till byggbranschen?

Om man som jag tycker om att vara kreativ och arbeta i en miljö som hela tiden förändras och har ett intresse för fastigheter är det helt rätt bransch.

Sök! Vi tjejer behövs.

 

Under temat #skiftaperspektiven lyfter och debatterar Arcona en rad heta ämnen som är viktiga för såväl Arcona som byggbranschen som helhet. Målet är att få igång en dialog som kan leda till förändringar och förbättringar för byggentreprenörer och branschen.